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Issue 4 - July - August 2018

Issue 4 - July - August 2018

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Clinopodium nepeta and Clinopodium menthifolium: agronomical and phytochemical potential of two species of calamint

Medicinal plants
Claude-Alain CARRON, José VOUILLAMOZ et Evelyn WOLFRAM
Clinopodium nepeta and Clinopodium menthifolium: agronomical and phytochemical potential of two species of calamint
50 (4), 212-222

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Abstract in open access

From 2014 to 2016, the agronomic and phytochemical potential of two commercial accessions of calamint, one of Lesser Calamint (Clinopodium nepeta (L.) Kuntze) and one of Woodland Calamint (Clinopodium menthifolium (Host) Stace) was evaluated in the mountainous climatic conditions of the Swiss Alps. Not widely used in Switzerland, calamints are very popular in the Mediterranean countries as spices, herbal tea, and in ethnopharmacology. At more than one thousand meters above sea level, the first trials of cultivation were successfully carried out, the vegetative development and hardiness of both species being satisfactory. The production of dry whole plants has reached 40 kg/are from the second year of cultivation. For both species, the essential oil content fluctuated between 1 and 1,5%, depending on the season and on the phenological stage of harvest. The major component of Lesser Calamint is pulegone (> 80%), a ketone that has many antimicrobial, antibacterial, insecticidal, and allelopathic properties, but has demonstrated hepatic toxicity to mammals, and is not safe for the environment. The essential oil compounds of Woodland Calamint are dominated by carvone (33 to 38%), another ketone whose use as a flavor goes back thousands of years. As regards their phenolic and flavonoid compounds, the rosmarinic acid content is higher in the Lesser Calamint, while that of the chlorogenic acid is more present in the Woodland Calamint. The formulation of food products, medicines or bioinsecticides must imperatively take into account the legislation in force, and evaluate their impact on other organisms and on the environment. In collaboration with the industry, a study of the phenotypic and phytochemical variability of Swiss ecotypes of calamints would be desirable.

Keywords: Clinopodium, Calamintha, lesser calamint, woodland calamint, Pulegone, Carvone

E-Mail: claude-alain.carron@agroscope.admin.ch

Adress: Agroscope, 1964 Conthey

Les travaux en arboriculture

Informations techniques
Dominique DIETIKER, Johannes HANHART, Esther BRAVIN
Les travaux en arboriculture
50 (4), 224-228

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Abstract in open access

L’arboriculture nécessite beaucoup de travail et sa charge varie en fonction de la saison. La division du travail permet de représenter graphiquement les travaux annuels et donne des indications sur la répartition de la charge et des heures de travail. AGRIDEA et Agroscope ont analysé des données tirées de la pratique et provenant du réseau d’exploitations Support Obst Arbo de 2012 à 2015. Tant pour les fruits à pépins que pour les fruits à noyau, la récolte représente la plus grande charge de travail. Cette activité correspond à la moitié, voire aux deux tiers du temps de travail de l’exploitation. Les exploitations investissent annuellement en moyenne 574 heures pour un hectare de pommes, 505 pour les poires, 964 pour les cerises et 549 pour les pruneaux. Les pics de travail ne sont pas identiques pour toutes les variétés. Les variétés de pommes se différencient surtout à la récolte. La récolte de Gala débute début septembre, suivie par Golden Delicious et finalement Braeburn. Les poires se différencient lors de l’éclaircissage manuel.

Keywords:

E-Mail: esther.bravin@agrosocope.admin.ch

Adress: Agroscope, 8820 Wädenswil

« Pommes snack » – un fruit avec du potentiel?

Informations techniques
Jonas INDERBITZIN, Simone SCHÜTZ, Sarah PERREN et Markus KELLERHALS,
« Pommes snack » – un fruit avec du potentiel?
50 (4), 230-234

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Informations techniques
Nadine KLEIN, Ines HANRAHAN et Sarah PERREN
Une implantation fulgurante de deux nouvelles variétés de pommes de table américaines
50 (4), 238-241

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Essais de traitements fongicides contre la maladie du pommier Marssonina coronaria

Informations techniques
Julian ROGGER, Anita SCHÖNEBERG et Sarah PERREN
Essais de traitements fongicides contre la maladie du pommier Marssonina coronaria
50 (4), 244-247

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La cerise douce: quelle relation entre vigueur de l’arbre et grosseur des cerises?

Informations techniques
Andreas RIEDL, Simon SCHWEIZER, Clémence BOUTRY et Lukas BERTSCHINGER
La cerise douce: quelle relation entre vigueur de l’arbre et grosseur des cerises?
50 (4), 250-253

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Chancre du kiwi : infection et lutte

Informations techniques
Tanja SOSTIZZO et Markus BÜNTER
Chancre du kiwi : infection et lutte
50 (4), 256-257

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Génétique des populations et lutte contre le phylloxéra

Informations techniques
Christian LINDER, Patrik KEHRLI, Astrid FORNECK et Johannes FAHRENTRAPP
Génétique des populations et lutte contre le phylloxéra
50 (4), 260-265

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Travail de Bachelor : scientifique et personnel

La page de Changins
Denise CUGINI
Travail de Bachelor : scientifique et personnel
50 (4), 265

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